Pieczony sernik pomarańczowy

Dzisiaj  Dzień Sernika dlatego zapraszam do pieczenia!

Na prawdę przepyszny sernik pieczony. Muszę się przyznać, że robiłam go pierwszy raz w życiu i gdyby nie to jego ostudzanie (zabiera najwięcej czasu) na pewno gościłby na moim stole częściej. I jest bardzo prosty w przygotowaniu. Postaram się przygotować przepis w którym znajdziecie proste sposoby na odmierzenie konkretnej wagi różnych produktów.  Postępując zgodnie z przepisem a na pewno Wam też się uda.

Składniki:

Spód czekoladowy

  • 50g masła prawdziwego – na większości opakowań jest miarka, łatwo odmierzyć
  • 50g czekolady mlecznej – 6 kosteczek
  • 40g cukry – 3 łyżki
  • 40g mąki pszennej – 3 łyżki
  • 1 jajko

Masa serowa

  • 650g białego sera półtłustego – 2 i 2/3 opakowania 250g 😉
  • 250g serka mascarpone – 1 opakowanie
  • 10g mąki ziemniaczanej – 1 łyżka
  • 10g mąki pszennej – 1 łyżka
  • 5 jajek
  • 250g cukru – 1 szklanka
  • 70g śmietanki kremówki (30% lub 36%) – 1/3 szklanki
  • 1 cukier waniliowy
  • 50g kandyzowanej skórki z pomarańczy – następnym razem dodam świeżo starta na tarce – to jest około 5 łyżek
  • 1 zapach pomarańczowy

Polewa kakaowa

  • 200g śmietany 18%
  • 70g śmietanki kremówki (30% lub 36%)
  • 30g cukru pudru – 3 łyżki
  • 10g kakao – 1 łyżka
  • kilka łyżek wrzącej wody

Przygotowanie spodu:

  1. Okrągłą blaszkę (średnica 24cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić np. w mikrofali. Powoli po 10s i za każdym razem mieszając bo bardzo łatwo można przypalić.
  3. Miękkie masło ubić mikserem z cukrem tak aby powstała kremowa masa, dodać roztopioną czekoladę – wymieszać oraz mąkę i ponownie wymieszać.
  4. Jajko mocno ubić mikserem i dodać do masy – delikatnie wymieszać.
  5. Masę przełożyć na przygotowaną blaszkę i wstawić do nagrzanego piekarnika (175 stopni C) i piec przez 10 min.

Przygotowanie masy serowej:

  1. Ser półtłusty rozgnieść dokładnie widelcem (można go zmielić ale ja nie mam maszynki także musiałam sobie radzić – widelec działa i nie trzeba dużo zmywać ;)) dodać serek mascarpone i wymieszać. Dodać sypkie składniki (mąki, cukier, cukier waniliowy) i zmiksować mikserem.
  2. Wbić jajka (najlepiej dodawać pojedynczo) i zmiksować, dodać śmietankę i miksować do uzyskania gładkiej masy. Opcjonalnie można dodać pokrojoną w kosteczkę czekoladę mleczną która została z masy na spód.
  3. Na koniec dodać aromat pomarańczowy oraz skórki z pomarańczy i wymieszać łyżką.
  4. Masę przelać na podpieczony spód czekoladowy i wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika, piec przez 15min.
  5. Zmniejszyć temperaturę do 125 stopni i piec przez 90 min.

Przygotowanie polewy:

  1. Kwaśną śmietanę (18%) wymieszać ze śmietanką kremówką.
  2. Dodać cukier puder i wymieszać na gładką masę.
  3. Kakao wymieszać we wrzącej wodzie aż będzie delikatnie płynne, chwilkę ostudzić i wymieszać ze śmietaną.
  4. Kiedy minie 90 min pieczenia sernika, polewę rozprowadzić delikatnie na jego powierzchni i wstawić ponownie do piekarnika.
  5. Piec jeszcze 20 min w temperaturze 125 stopni.

Ostudzenie:

  1. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i lekko uchylić drzwiczki piekarnika przez około pół godziny. Nie wyciągać ciasta od razu!!!
  2. Przez kolejne pół godziny sernik studzić w otwartym piekarniku.
  3. Ostudzić sernik w temperaturze pokojowej. Ja zaryzykowałam nawet na balkonie i był ok.
  4. Kiedy będzie już chłodny, przełożyć sernik na deskę, ściągając obręcz od tortownicy oraz papier do pieczenia.
  5. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.

Rano możecie cieszyć się smakiem prawdopodobnie najlepszego sernika upieczonego własnoręcznie! Idealnie smakuje do kawy. Można udekorować bitą śmietaną.

Zapraszam do pieczenia! To w końcu dzień sernika 😉

W razie pytań, piszcie śmiało. A no i pochwalcie się czy wam się udało i czy smakowało.

Please follow and like us:

2 Replies to “Pieczony sernik pomarańczowy”

  1. Czy po upieczeniu polewa powinna być płynna?
    Pozdrawiam

    1. Niestety nie, po upieczeniu powinna stworzyć się ładna czekoladka z polewy. Być może za krótko ciasto było w piekarniku? Jak wyszedł środek? Pozdrawiam

Dodaj komentarz